Gündüz Kuşağı Tarifleri

Beyaz Lahana Kürü Faydaları

0


Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, brokoliden sonra en çok araştırma yaptığı sebze olarak belirttiği beyaz lahananın birçok faydasını sıralıyor.
  • vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar 
  • düzensiz kan dolaşımını ayarlar
  • selülitleri yok eder
  • kolon kanserini önler
  •  kılcal damarların çatlamasını engeller
  • hormonları dengeler 
  • yüksek kan şekerini düşürür

Detoks (Arındırma) Etkisi

Zirai ilaçlar, hava-su kirliliği gibi etmenler yüzünden yediğimiz hemen hemen her şeyde toksik maddeler mevcut. Ayrıca vücudumuzda gerçekleşen olağan kimyasal reaksiyonlar sonucu da toksinler açığa çıkıyor. Tüm bu toksik maddeler hücrelerimizin zarına yerleşir, genellikle suda çözünmeyip yağda çözünen moleküller oldukları için de yağ dokularında depolanırlar. Özellikle kilo verirken yağların yakılması ile depolanmış olan toksinler de açığa çıkar. Hızlı kilo verildiği zaman toksinlerin vücuda yayılması doğal arınma ile vücudumuzdan atılma sürecinden hızlı olduğu takdirde sağlımızı olumsuz etkileyecektir.


Beyaz lahana çok iyi bir toksin atıcıdır, yani detoks için çok uygundur. Bu özelliği de içerdiği bazı etkin maddelerin vücudumuzdaki biyotransformasyon mekanizmasını aktive ederek toksinlere suda çözünme özelliği kazandırmasından ileri gelir. Böylece suda çözünen toksinler ter, idrar veya dışkı yoluyla vücuttan atılabilirler.


Beyaz lahana vücuttan su (ödem) atımı için de oldukça faydalı bir sebzedir. Genelde birçok sebze ve meyvede diüretik yani idrar söktürücü özelliği olan etkin maddeler vardır. İdrar söktürücü özellik vücuttan su ile beraber tuzların yani minerallerin de atılmasını sağlar. Ancak beyaz lahana da aquaretic özellikte etkin maddeler bulunmaktadır. Bu da vücudun mineral dengesi etkilenmeden su atılmasını sağlar. 


Özetle beyaz lahana içerdiği etkin maddeler sayesinde toksinlerin yağda değil de suda çözünmesini sağlayarak ve vücutaki fazla suyun ve bu suyla birlikte toksinlerin de atılmasına yardımcı olur.
Sadece kilo verirken değil radyoterapi ve kemoterapi sonrası beyaz lahana kürü uygulanması da tedavi nedeniyle vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır. 


Kolon kanserine karşı önleyici etkisi – U Vitamini
Beyaz lahana bağırsak kanserine karşı koruyucu sebzelerin en başında gelmektedir. Bağırsak ve midenin iç yüzeyindeki mukozayı temizleme özelliği çok güçlüdür, bu sayede ülsere de iyi gelir. Beyaz lahananın içerdiği kükürtlü bileşikler kansere neden olan proteinleri üreten bağırsaklarda yaşayan bazı zararlı bakterileri öldürmektedir. 


Ayrıca kırmızı ve yabani lahana kimyasal adı “Methylmethioninesulfonium chloride (MMSC)”  veya “S-Methylmethionine (SMM)” olarak geçen U-vitamini içermektedir. Bu molekül aslında vitamin değildir, ülser tedavisinde rahatlatıcı etkisi görüldüğü için U-vitamini adı verilmiştir. U-vitaminin biyolojik olarak nasıl etki gösterdiği tam olarak bilinmemektedir ve mide ve sindirim rahatsızlıklarına karşı kullanımı da klinik olarak test edilmemiştir. Ancak bitkisel tedavi uzmanları tarafından eskiden beri kullanılmaktadır ve bu çalışmalar sonucunda bağırsak ve mide duvarındaki koruyucu mukoza tabakasının artmasını sağladığı görülmüştür. 


Amerikalı doktor Garnett Cheney de 1950lerde bu konuda araştırmalar yapmış, çiğ lahana suyu kürü uyguladığı ülser hastalarının kronik ağrılarının azaldığını veya tamamen kaybolduğunu ve ayrıca midedeki yaralarının da iyileştiğini gözlemlemiştir. Cheney araştırmalarında lahanadaki etken maddelerin yüksek ısıda bozunduğunu belirmektedir, bu yüzden lahana suyunu çiğ olarak kullanır. Saraçoğlu ise çiğ lahana suyu hazmı zorlaştırdığı ve gaz yaptığı için haşlanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca önemle belirttiği bir nokta daha var ki, çiğ olarak preslendiğinde lahanada bulunan myrosinaz enzimi ile glucosinolate maddeleri birbirine karışıyor ve myrosinaz enzimi glucosinolatın içerdiği kükürtü serbest hale getirerek toksin de oluşmasına neden oluyor. Bu yüzden haşlanacak yaprakların parçalanmamasını özellikle vurguluyor.

Mide için faydalarının yanı sıra U-vitamini ayrıca bir antioksidandır da. Bu da beyaz lahanaya toksin attırıcı etkisinin yanı sıra antioksidan özelliği de kazandırmaktadır. Detoks ve antioksidan birbirinden farklı kavramlar. Yukarıda bahsettiğimiz gibi detoksifikasyon (detoxification) vücuttan toksinlerin atılmasıdır. Antioksidan ise serbest radikallerin zararsız hale getirilmesini sağlayan moleküllerdir. Vücudumuzda gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar sonucu serbest radikaller açığa çıkar. Bu moleküller oldukça aktiftir, diğer moleküllerle çok kolay reaksiyona girerler ve böylece hücrelere zarar verir, mutasyona neden olup kansere yol açabilirler. Antioksidanlar ise serbest radikallere bağlanarak onların başka moleküllerle reaksiyona girmesini önler ve böylece zararsız hale getirir. U-vitamini dolayısıyla beyaz lahana antioksidan özelliği ile de bağırsak kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir.

Ben beyaz lahana kürü ile ilgili özellikle toksin atıcı ve bağırsak-mide rahatsızlıklarını iyileştirici etkisini toparlamaya çalıştım. İbrahim Saraçoğlu dolaşım bozukluğunun düzelmesi, kılcal damarların çatlamasını engelleyici olarak da beyaz lahananın muhteşem etkiler gösterdiğini belirtiyor.

0 yorum :

Yorum Gönder