Gündüz Kuşağı Tarifleri

Kış Çayı

0


Kış günleri için bağışıklık güçlendirici içinizi ısıtacak çay

İki tutam (yaklaşık bir avuç kadar) ıhlamur
İki tatlı kaşığı ekinezya 6-7 adet karanfil
1 çubuk tarçın
Zencefil

Her hastalandığımızda annelerimizin içirdiği ıhlamurun yatıştırıcı etkisini hepimiz biliyoruz. Bunu biraz daha güçlendirmenin zararı olmaz sanırım :)

Demliğin içine iki tutam kadar ıhlamur koyuyoruz. Üzerine iki tatlı kaşığı ekinezya ekliyoruz. Ekinezya nezlenin semptomlarını hafifleten bir bitki, üst solunum yolu hastalıkları, öksürük, boğaz ağrısını rahatlatıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
 Zencefil de vücudu ısıtıp sıcaklık verir ve terletir, böylece kas ve romatizma ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Zencefilin kabuğunu soyup ince ince doğranmış bir şekilde ekleyebilirsiniz ya da rendeleyebilirsiniz. Bir yumrunun yarısı yeterli olacaktır.
 Son olarak da karanfil ve tarçını ekleyip üzerine 1 lt. kaynar su dökebiliriz. Ben tarçını büyük parçalar halinde bölünmüş olarak alıyorum, aktarlarda tarçın çayı olarak bu şekilde de satılıyor. Böylece demliğin içine sığdırmak daha kolay oluyor. Parça parça veya bütün bir çubuk tarçın da kullanabilirsiniz. Karanfil ve tarçın hem hoş bir koku ve aroma veriyor hem de mikrop öldürücü etkileri ile çayımızı güçlendiriyor :)
Kaynar suda 10dk demledikten sonra limon veya bal ekleyerek içebilirsiniz. Kaynatmayın, kaynar suyu ekleyip 10 dakika bekleyin. Günde iki fincan içmeniz yeterli olacaktır. Özellikle boğaz ağrısı ve öksürük varsa bal ekleyerek içmek çok rahatlatıyor. Ben ekşi tatları daha çok sevdiğim için demlerken içine limon ve elma kabukları da ekliyorum, siz de damak tadınıza göre bunları kullanabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminiz zayıfladığında, kırgınlık halsizlik hissettiğinizde bu çay gerçekten çok iyi geliyor. Grip ve nezleyken de vücudu rahatlatacak ve ilaçlarla birlikte çabuk toplarlanmanıza yardımcı olacaktır.

Afiyet Olsun.

0 yorum :

Yorum Gönder